BAYANLARDA KUVVET ANTRENMANI

AHSEN KÜÇÜKDURMAZ

Egzersiz ve sporun, insan sağlığı üzerindeki müspet etkileri anlaşıldığından beri kadınların spora olan ilgisi artmaktadır. Son yıllarda aktif spor yapan kadınların artması ile birlikte kadın sporcularla ilgili problemler de giderek önem kazanmaktadır. Önceleri erkekler ve çocuklara üzerinde yoğunlaşmış olan araştırmalar kadınların olimpiyatlara katılmalarıyla birlikte değişiklik göstererek kadınlar üzerinde de çeşitli araştırmalar yapılmasına neden olmuştur. Antrenman bilimcileri bu araştırmaları ile bayan sporcuların performansının erkek sporculardan farklı olduğunu bulmuşlardır ve farklılıkları tek tek incelemişlerdir.

Temelde kadınlarla erkekler arasındaki farklılıklar çocukluktan başlar. Bu dönemde kız çocukları erkek çocuklarına oranla daha çabuk gelişirler. Ama bu durumda tüm kız çocuklarının erkek çocuklarından erken gelişmiş oldukları anlamı çıkarıfmamalıdır. Genellikle kızlar 11-13 yaşlarında ergenlik çağına girerler, erkek çocuklar ise 14-16 yaşlarında ergenlik çağına girerler (Şekil 1). Ergenlik döneminde kazlarda ostrojen hormonunun özelliği nedeniyle vücut yağ oranını arttırdığı bulunmuştur. Bu nedenle ergenlik çağına giren kız çocuklarının vücutlarında bir takım değişiklikler meydana gelir. Aşırı derecede kilo alma, vücut üyelerinde gelişme olmaktadır. Hatta bu dönemdeki kız çocuklarının performansında düşüş olduğu görülmektedir. Ergenlik çağı bitip gençlik çağına girilmesi ile birlikte performanstaki gelişim artmaktadır.

 

0  1   2

3 4 5  6  7  8  9

10   11

   12    13  14  15  16  17 18

19  20  21  22  23  24  25

 

 

ANİ

 

 

BAYAN

BEBEK

ÇOCUKLUK

GELİŞ

ERGENLİK

GENÇLİK

YETİŞKİNLİK

 

 

 

 

 

ERKEK

BEBEK

ÇOCUKLUK

ANİ GELİŞ.

ERGENLİK

GENÇLİK

YETİŞKİNLİK

Sekil: 1                                                                              (NORMAND BROOX)

 

Sporda performansı etkileyen faktörierden biri olarak kuvveti şu şekilde tanımlayabiliriz. Kas kuvveti kişinin kasında belirli bir zaman içerisinde oluşturduğu kuvvet veya tork kuvvetini ortaya çıkarma yeteneğidir. Yapılan araştırmalar, kadınların erkeklere göre 2/3 daha az kuvvete sahip olduklarını göstermiştir. Kol, omuz ve göğüs kasları, alt ekstremite kaslarına göre daha zayıftır. Bu fark, salgılanan kadınlık ve erkeklik hormonlarına bağlıdır. Bununla birlikte kadınlardaki kuvvet gelişimi daha çabuk olmaktadır.

Kuvvet bir dirence karşı koyabilme yeteneğidir. Bur çok spor dallarında başarının temelini oluşturur. Her spor dalının özelliği nedeniyle kuvvette olan gereksinimi farklıdır.

Kuvvet antrenmanı sadece erkeklere özgü değildir. Bazı zamanlarda bayan sporcular boş zaman aktiviteleri şeklinde kuvvet çalışmaları yaparak fiziksel performanslarını arttırmaktadırlar. Bayanların bazı yarışma spor dallarında antrenman programının bir parçası olarak spora özgü kuvvet antrenmanı gittikçe yaygınlaşmaktadır.

Giderek artan yüklerle yapılan çalışmalar kas liflerin kalınlaşarak içerisindeki proteinlerin artmasına (hipertrofi) neden olur. Böylece kas enine genişlemeye uğrayarak daha kütleli duruma gelir.

Bayan sporcular yaptıkları spor dalının spesifik gereksinimlerini karşılayabilmek için fizyolojik adaptasyon yardımıyla akut ve kronik egzersize yanıt verirler. Kassal hipertrofi erkeklerde bayanlardan daha fazla meydana gelir: Bu da hormon farkına bağlıdır. Ergenlik döneminde, kızlarda ostrojen hormonu, erkeklerde androjen hormonu artar. Antrenmana yanıt olarak cinsiyetler arasındaki temel farklılık kas sistemi üzerinde ostrojen ve testesteronun değişik etkileriyle ilgilidir. Kuvvet ifadesinde testesteron hormonunun rolü şimdiye kadar çok açık şekilde anlaşılamamıştır. Erkekler için bu hormonun salınma oranı 5-10 mg/gün olarak bayanlarda ise 0.1-.mg/gün daha olduğu bilinmesine rağmen çalışmalar daha yüksek testesteron seviyelerinin yüksek kuvvet değerleri ile korelasyonu şimdiye kadar gösterilmemiştir. Buna rağmen hem deneysel hem de objektif bulgular testesteronun dışardan verilmesi ağırlık antrenmanı yapan bayan ve erkekleri pozitif olarak etkilediğini göstermiştir.

Bayan sporcuların kullandıkları anabolik steroidler hakkında çok az istatiksel veri bulunmaktadır (Anabolik steroidler erkek hormonu testesteronun sentetik türevleridir). Bir çok yarışma sporundaki başarı daha büyük hacim ve kuvvet sonucu oluştuğundan bayanların anabolik steroidleri kullanımı erkekler kadar çok olduğu görülmüştür.

Erkekler vücut ağırlığına göre daha yüksek oranda yağsız kitleye ve antrenmanla kemik kitlesi ve kuvvetin artmasına yönelik daha çok kapasiteye sahiptirler. Yağsız vücut kitlesi (LBM) ve vücut hacmindeki cinsiyet farklılıkları göz önüne alındığında relatif kuvvet farklılıkları daha az hissedilmektedir. Vücudun alt kısmında aslında antrenmansız kadınların relatif kuvveti (yağsız vücut kitlesine göre kuvvet) erkeklerinkine yaklaşık olarak eşit olduğu görülmüştür.

Bayan sporcular erkek yarışmacılara benzer lif tipi dağılımı göstermektedir. Ancak bayanlarda kas liflerinin kesitsel bölgede daha küçük olduğu görülmüştür.

Bayan ve erkekler arasındaki kuvvet farklılığı bütün kas gruplarını içermektedir. Alt vücut kuvveti erkeklerinkinden %60-65 arasında değişirken, üst vücut kuvveti ise erkeklerinkinden %35-79 arasında değişir.

Bayanlar mutlak güç olarak vücut ağırlığının bir birimine uygulandığı zaman erkeklerden daha güçsüzdürler.

Uygun kuvvet çalışmaları yapıldığı takdirde 12-14 yaşlarından itibaren masimal kuvvet ve bununia orantılı olarak kuvvet dayanıklılığında artış meydana gelmektedir. 14 yaşındaki bir kız çocuğunun olgunluk yaşı kuvvetinin %75'ini kazanırken, aynı yaştaki bir erkek çocuğu kendi en büyük değerinin %60'ına erişebilmektedir..

Bayanlarda kuvvet 9 yaşından 19 yaşına kadar düzenli bir şekilde artar. Bu artış 30 yaşına kadar yavaşlar, bu yaştan itibaren azalma başlar.

Antrenörler ağırlık antrenmanı deneyimi olmayan birçok bayan atletle karşılaşabilirler. Gelecekte daha iyi sonuçların alınabilmesi için en az bir yılını değişik kuvvet tekniklerini öğrenmekle geçirir. Antrenör önce hareketi göstermelidir. Sporcular hareketi izleyip başarıya adım adım gitmelidir. Örn2ğin basit bir hareketten (pres ve squat) karmaşık bir harekete (koparma, omuzlama) doğru gidildikçe ilerleyen bir şekilde yapılmalıdır: Kompleks kaldırmalar adım adım yaklaşımla öğrenilebilir. Bayan sporcunun başlangıçta kaldırabileceği ağırlık onun becerisine ve ilgisine bağlıdır. Kuvvet antrenmanlarının erkeklerdeki gibi kadınlarda da yararlı olduğu kuvvet antrenmanlarının erkeklerdeki gibi kadınlarda da yararlı olduğu kuvvet antrenmanlarında yapılan araştırmalar göstermiştir. Sadece daha kuvvetli olmakla kalmazlar, ayrıca yağsız vücut kitlelerinde relatif bir artış vücut yağ kitlelerinde azalmalarda benzer bir kısa süreli program uygulayan erkeklerinkine eşittir. Fleck ve Kraemer "Kuvvet antrenman programlarının dizayn edilmesi"nde işaret ettikleri gibi "Bayanların kasları erkeklerinki ile aynı fizyolojik özelliklere sahiptir ve bu yüzden aynı doğrultuda antrenmana benzer yanıt verirler. Bayan sporcular, kadınların çok geniş bir hipertrofiye uğrayacaklarına ve bu nedenle kuvvet antrenmanlarının erkeklerden farklı olması gerektiğine inanmaktadırlar. Bayan sporcular için antrenman programları erkek katılımcrların kullandığı gibi antrenman prensiplerine göre organize edilmelidir.

Aşağıda bayan sporculara gençler düzeyinde ve lise düzeyinde kuvvet antrenmanlarının yapılmasını önermektedirler.

1.       Araştırmacılar bayan sporculara gençler düzeyinde ve lise düzeyinde kuvvet antrenmanlarının yapılmasını önermektedir.

       Fakat kuvvet antrenmanlarında omurga ve diz sakatlanmalarına maruz kalmamak için ağırlıklar derinlik sıçramalarından kaçınılmalıdır.

2.       Kuvvet ve kondisyon çalışmaları yaptıran antrenörlerin bayan sporcuların bireysel gereksinimlerine karşı duyarlı olması büyük önem taşımaktadır (özellikle menstrual döngü).       .

3.       Kuvvet ve kondisyon antrenörleri bayan sporcuların kuvvet seviyelerinin erkek sporcularınkinden daha çabuk azalmakta olduğunu ileri sürmektedirler.

4.       Bayan sporcular sosyal utangaçlıkları yüzünden erkeklerden çok daha az ağırlık antrenmanı yapma eğiliminde bulunmaktadır. Kuvvet ve kondisyon antrenörleri antrenmanın özelliğinin kavramlarını bayan sporculara açıklamalıdır.

5.  Ağırlık antrenmanı yapan bayan sporcuların daha erken olarak çoğu eklem egzersizlerine başlamaları gerekmektedir.

6.         Performans için yüksek standartlar oluşturmak gerekir ve antrenmanda her sporcunun en iyi derecelerinin belirlenmesi, hacim ve şiddetin yıllık temelde her antrenman birimi için izlenmesi kolaylaştıracaktır.

7.         Bayanlarda kuvvet artışı olmasına rağmen dikkat edilmesi gereken artışın özellikle, vücudun üst kısmında triseps ve sırtta meydana gelmesidir.

8.         Menstrual döngü süresince vücut ağırlığının artması nedeniyle pliometrik egzersizler (atlama dirilleri) hacim ve şiddet bakımından izlenmelidir.

Uygun kuvvet ve kondisyon egzersiz programlarının sportif performansı arttırabildiği fizyolojik fonksiyonu geliştirebildiği ve sakatlanma riskini azalttığı gözlenmiştir. Bu etkiler erkeklerdeki gibi bayan sporcularda da olumludur.

Benzer kuvvet ve kondisyon egzersiz programlarının sportif performansı arttırabildiği fizyolojik fonksiyonu geliştirebildiği ve sakatlanma riskini azalttığı gözlenmiştir. Bu etkiler erkeklerdeki gibi bayan sporcularda da olumludur.

Benzer fizyolojik yanıtlara bağlı olarak erkek ve bayanların aynı temel metodojiler, programlar ve egzersiz tiplerinde antrenman yapmalıdır.

Antrenör Sporcu İlişkileri:

Kuvvet ve kondisyon antrenörleri bayan sporcuların çoğunun ağırlık antrenmanında tecrübesiz olmaları ve yeteneklerinin bilincinde olmamaları gibi durumlarla karşılaşabilirler. Antrenörler, sporcuların yeni ve korkutucu görevleri canlı bir örnekten gördüklerinde ve daha sonra bunu adım adım kendileri uyguladıklarında daha çok öz güvene sahip olacaklarını akılda bulundurmalıdırlar. Ağırlık odasında bu katılımcı model tekniğini uygulamak yeni ağırlıkçıların başarılı olmalarına yardımcı olacaktır. Örneğin, ağırlıklar basit baskı ve çömelmelerle ilerleyerek daha kompleks atılmalara doğru tanıtılmalıdır. Kompleks ağırlıklar adım-adım yaklaşımıyla öğrenilebilmektedir. Daha kolayca edinilebilen ağırlıklar bu zor olanlardan önce gelmelidir.

Yeni olanlar için, çaba sarfedip, uğraştıkça akranlarını gözlemek özellikle yüreklendiricidir. Bu, ağırlık odasında bayan atletleri ve antrenörleri model olarak kullanma gereğinin de üzerinde önemle durur. Kuvvet antrenmandaki katılımın ve ilginin üzerindeki yetenekli bayan kuvvet ve kondisyon antrenörlerinin başlangıç etkileri olumlu görünmektedir. Kalifiye bayan kuvvet ve kondisyon uzmanlarının gelişmesi, bayan atletleri kuvvet antrenmanlarının ödüllendirici ve onlar için uygun olduğuna ikna etmenin en emin göstergesidir.

Sonuç olarak, bayan sporcuların fizyolojik profili antrenmansız kadınlardakinden ziyade (hatta diğer sporlardaki bayan sporcularda bile) aynı spor dalındaki erkek sporcularınkine çok benzerdir. Antrenmana yanıt olarak cinsiyetler arasındaki temel farklılık kas sistemi üzerinde ostrojen ve testesteronun değişik etkileriyle ilgilidie.,Erkekler vücut ağırlığına göre daha yüksek oranda yağsız kitleye sahiptir ve antrenmanla kemik kitlesi ve kuvvetin artması için daha çok kapasiteye sahiptirler.

KAYNAKLAR

1. Açıkada, C., Ergen, E.(1990). Bilim Ve Spor. Ankara: Büro- Tek Ofset.

2. Strength training for female athletes: a position paper: part 2. N.S.C.Ajournal 11(5): 29. (1989).

3. Yüksel, C. (1996). "Bayanlarda Performansı Etkileyen Faktörler". Atletizm Dergisi. 24­25.(21)

4. May, F (1996). "Bayanlarda Kuvvet". Atletizm Dergisi. 28-35. (22)

5. Yüksel, C. (1996) "Bayanlarda Performansı etkileyen Faktörler II". Atletizm Dergisi. (22) 12-15.

 

 

Yayına Hazırlayan : Ersin ÖZDURAK